Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноТОП новини

Читалището в каварненското село Камен бряг организира конкурс за плашила

Народно читалище “Г. С. Раковски – 1941” в каварненското село Камен бряг организира конкурс за плашила. Той ще се състои на 19 август от 19:00 ч.. Няма възрастово ограничение за участниците.

Може да се участва индивидуално или групово. Размерите на плашилата могат да варират – от две педи до над човешки ръст. Възможно е да се използват всякакви материали – текстил, слама, хартия, дърво и т.н.

Най-оригиналните и атрактивни плашила ще получат награда. Организаторите предвиждат парични премии за първите три места и поощрителни награди. Те споделят също: “Плашилото, както е известно, не е само приказен герой от “Вълшебникът от Оз”, но и срещащо се в действителността чучело, част от българските традиции в живота на село, чиято основна мисия е да предизвиква страх в неканените птици, които нападат с дръзновение лозята, овощните, и зеленчуковите градини.

И тъй като човек не може да прекарва денонощно времето си сред насажденията, пъдейки хвъркатите досадници, които се опитват да съсипят реколтата, страховитата осанка на страшилището е призвана да охранява лехите и плодните дръвчета.

Разбира се, това, че плашилото трябва да е страшно, за да отблъсква с вида си крилатите вандали, не означава да изглежда глупаво и грозно. Затова стопаните може да си го направят така, че то да е симпатично и дори да играе ролята на украса за двора им”.

Източник: Фокус

Подобни публикации

Back to top button