Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Цветният „вулкан” Парад на лалетата изригва по Великденските празници в Ботаническата градина в Балчик

Дългоочакваният „Парад на лалета“ в Университетската ботаническа градина в Балчик, започна с най-ранните сортове лалета, които цъфнаха. „По Великденските празници очакваме Парадът на лалетата да е в своя пик и се надяваме да продължи до първата третина на май. Не знаем какво точно ще е времето, но очакваме да е по-топло и ще има повече цъфнали сортове”, каза ландшафтният архитект Мариана Димитрова. „И тази година наблюдаваме претенциозна зима, студени мартенски и изненадващи априлски дни, които задържат периода на развитие на луковиците. Към момента са разцъфтели няколко ранни сорта лалета”, добави Димитрова. „С Парада на лалетата в Истанбул, който в момента също цъфти с хиляди цветове, не можем да се конкурираме, но можем да кажем, че Университетските ботанически градини в Балчик и Варна са най-мащабното място, където има разнообразни колекции лалета”, не скрива удовлетвореността си Димитрова.

Лалетата са над 57 000 от 85 сорта. Новите за градината сортове лалета са 47. Парадът на лалетата се наричат цъфтящите в продължение на около месец и половина различни сортове луковични растения, припомнят от Университетската ботаническа градина  Започна поетапният цъфтеж на засадените през есента над 58 000 луковици пролетно цъфтящи видове – лалета , зюмбюли нарциси и мускари , като масовият цъфтеж се очаква около Великденските празници.

Новите за градината сортове лалета са от всички групи и класове – простоцветни ранни и късни лалета, кичести ранни и късни лалета, триумф, дарвинови хибриди, лилиевидни, ресничести, веридифлора, рембранд, папагали, многоцветни и ботанически лалета, включващи класовете кауфманиана, фостериана и грейги. Традиционно най-много сортове има от клас „Триумф”, попадащ към средно-ранно цъфтящите лалета. Изборът този клас да бъде с най-много представители е пряко свързан с периода на цъфтеж (пикът на Парада на лалетата) и необходимото време за изхранване на луковиците, преди подготовката на цветните площи за последващото зацветяване с лятно цъфтящи видове.

Новите сортове лалета са предимно представени в Градина Разсадника и Божествена градина в партери с обща площ от около 1200 кв.м. „И тази година сме подбрали нови и интересни сортове с разнообразие в цветния спектър и неговите нюанси, които ще бъдат магнит за любителите на луковичното растение. Посетителите на Университетската ботаническа градина Балчик, отново ще имат възможност да се порадват на обикновени, ресничести, божуровидни и дори многоцветни (с повече от един цвят на стъблото) сортове лалета. Всяко есенно-пролетно зацветяване, обхващащо 2 календарни години (есента на едната и пролетта на следващата година), в цветните площи на градината, се включват и други видове растения, като теменужката, незабравката, боянката силенето и др.”, обяснява Димитрова.

Източник: dobrich.media

Подобни публикации

Back to top button