Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Художествена галерия – Добрич е одобрена за финансиране по два проекта от Министерството на културата

Художествена галерия (ХГ) – Добрич разработи и е одобрена за финансиране по два проекта от Министерството на културата (МК), по които ще работи през следващата година. За това съобщиха от културния институт на Фейсбук страницата си.

Единият проект е за пленер „Хартията – същност и намеса“ 2024. Той ще бъде финансиран по Програма за финансиране на проекти в областта на визуалните изкуства. Дейностите по проекта ще бъдат осъществени изцяло със средства от МК. Благодарение на тази подкрепа ще бъде организиран четвъртият поред пленер „Хартията“, провеждането на който бе възстановено през 2021 г. и се утвърди като значимо културно събитие в Добрич през празничния за града месец септември, посочват от галерията.

Вторият проект „Реставрация на творби от фонд „живопис“ на ХГ – Добрич“ е по Програма „Целево финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии“, Тема „Дейности по опазване на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“, в рамките на който ще бъдат реставрирани 11 картини на автори със значим принос в българското изобразително изкуство от фонд „Живопис“ на галерията. Творбите ще бъдат приведени в експозиционен вид и ще бъдат представени на публиката след тяхната реставрация.

Спечелването на двата проекта е поредната висока оценка за работата на екипа на ХГ – Добрич, успешен завършек на юбилейната 2023 г. и мотивиращ старт на Новата 2024 година, посочват още от културния институт.

Все още може да бъде разгледана и годишната изложба на Дружеството на художниците в Добрич. Експозицията съдържа над 50 творби на 24 утвърдени добрички творци, които представят своите творби от отминаващата 2023 г. В нея са показани живописни платна, графика, скулптура, рисунки, керамики, фотография и други.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button