Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

ИАРА предвижда да включи и дронове в борбата с бракониерството

Борбата с бракониерството в сладководните водоеми и в Черно море е ежедневна,. През последните години се е превърнала в професия за определени хора, каза за БНР Бургас изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Николай Георгиев. Към акциите срещу нерегламентирания улов, които са съвместни с полицията, могат да се ползват и дронове, но за тях е нужно финансиране по проекти.

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) има нужда от катери за морските пространства и за Дунав, посочи директорът Николай Георгиев, който заедно с екипа в агенцията са си поставили цели, които следват. Те са в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, обобщи той:

„Вече имаме доста добри резултати в борбата с бракониерството. За съжаление има доста хора с т.нар. от нас професия „бракониерство“. Не само в сладководните водоеми, а също и в морето има такива хора. Тази дума е пъстра палитра от нюанси, която се отнася и за незаконния улов на бяла мида, на черна мида, улов на риба с ток, улов на риба с мрежи в различни сладководни водоеми.

Това, което ние предприехме е да се започне постоянен контрол на всички тези нерегламентирани дейности. В морските сектори Добрич, Варна и Бургас през август месец беше много актуално ваденето на черна мида.

Предвид голямата консумация на черни миди през лятото доста хора са се изкушили да бракониерстват. След настъпването на есента бракониерите се прехвърлиха към сладководните водоеми – язовирите.

Има и доста посегателства срещу изключителния държавен ресурс, какъвто е рибата., бракониери посягат и на езерния рак.

Имаше и конфискувани мрежи за стопански риболов, а той е забранен във водоемите, такива случаи имахме в язовир Мандра и в язовир Цонево.

В момента любителския риболов в язовирите е основно на костур, бяла риба, щука, толстолоб и сом“, уточни още Николай Георгиев.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button