Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Липса на капацитет на мрежата за пренос на ток затруднява инвестициите във ВЕИ

Ръстът на инсталираните мощности за производство на електроенергия от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) води до затруднено присъединяване на обекти към електроразпределителната мрежа. За това съобщават от ЕРП дружеството, което обслужва Североизточна България, Енерго-Про.

В последните години е достигната граничната стойност на мрежата в региона, характеризиращ се с благоприятни условия за инсталиране на ВЕИ съоръжения. Все по-често се налага да бъдат отказвани искания за присъединяване заради липса на свободни мощности за трансформация и пренос на енергия, които да удовлетворят нарастващия инвеститорски интерес за изграждане на нови обекти за ток от ВЕИ. В същото време продължават исканията за нови мощности в слабо населени региони с намаляващо потребление, а това е предпоставка за по-високи разходи за присъединяване.

На практика, исканията за изграждане на нови мощности от ВЕИ надхвърля неколкократно възможностите на електропреносната мрежа, а проблемът тепърва ще расте.

В Североизточна България има много урбанизирани  територии, с минимална или нулева консумация на електроенергия, липсва наличен капацитет в съоръженията на преносната мрежа, електропроводите нямат възможност да пренасят големи количества енергия, подстанциите са с практически изчерпан капацитет на трансформаторна мощност, а заявките за инсталиране на ВЕИ са много. Проблемът с присъединяванията е особено значим в областите Добрич и Търговище.

Във Варненска област, възможности за присъединяване има в района на Варна и около нея, и то за инсталиране на фотоволтаични панели за собствени нужди. Това коментира за Радио Варна Руслан Радев, директор Развитие на мрежата и строителство в Енерго Про.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button