Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Международен ден на грамотността: Държавите с най-много неграмотни хора са Нигер, Мали и Буркина Фасо

Международният ден на грамотността се отбелязва на 8 септември. Обявен е на 26 октомври 1966 г. на 14-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО и се празнува за първи път през 1967 г.  Идеята е да се усилят действията на обществото към разпространение на грамотността.

През 2002 г. Общото събрание на ООН със своя резолюция обявява „Десетилетие на грамотността на ООН“, а на следващата година утвърждава представения от генералния секретар план за „Десетилетието“. ЮНЕСКО става координатор на международно ниво по съгласуването и стимулирането на проявите, предвидени в инициативата.

60 милиона деца не посещават училище, а много други посещават нередовно или напускат училище. Според мониторингов доклад на ЮНЕСКО за образованието, Южна Азия има най-нисък регионален процент на грамотност при възрастните (58,6%), следвана от Субсахарска Африка (59,7%). Страните с най-ниски нива на грамотност в света са Буркина Фасо (12,8%), Нигер (14,4%) и Мали (19%). Докладът показва ясна връзка между неграмотността и страните в крайна бедност и между неграмотността и предразсъдъците срещу жените.

В страните с ниски и средни доходи делът на 10-годишните деца, които не могат да четат и разбират прост текст, се е увеличил от 57 процента през 2019 г. до приблизително 70 процента през 2022 г., по данни на ЮНЕСКО.

В този контекст тазгодишният Международен ден на грамотността ще бъде отбелязан в световен мащаб под мотото „ Насърчаване на грамотността за свят в преход: Изграждане на основата за устойчиви и мирни общества“.

По повод на празника днес в централата на организацията в Париж ще се проведе тържество, което ще включва церемония по връчването на международните награди на ЮНЕСКО за грамотност.

Източник: Про нюз

Подобни публикации

Back to top button