Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Областният съвет за развитие прие предложението на РУО – Добрич за план-приема след 7-ми клас за следващата година

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие прие предложението на началника на Регионалното управление по образованието (РУО) – Добрич Светлана Василева план-приемът след седми клас за следващата учебна година да бъде такъв, какъвто искат директорите на учебните заведения. То бе одобрено с 16 гласа “за”, един глас “против”, като двама се въздържаха. Членовете на комисията са 23-ма, а в зала “Европа” на Областна администрация – Добрич присъстваха 19 от тях.

В така направеното предложение за област Добрич в план-приема след седми клас влизат 53 паралелки. Началникът на РУО няколко пъти подчерта, че на база изготвен анализ те трябва да бъдат редуцирани до 46, тъй като седмокласниците са намалели и се наблюдава демографски срив.

В защита на своите позиции се изказаха и тримата директори. Те се обединиха около правата на децата и това, че техните желания не бива да бъдат пренебрегвани.

Заместник-кметът на Община Добричка Дико Иванов също представи становище на институцията. Той призова да се говори за качеството на образованието и посочи, че е направено преструктуриране, като са закрити осем училища преди няколко години, но това не е дало очакваните резултати. Иванов смята, че подобни решения трябва да се вземат обмислено.

Представителят на Община Добрич – заместник-кметът “Хуманитарни дейности” Владимир Трендафилов, подкрепи предложението и посочи, че трябва да се започне много по-широк диалог с всички страни.

Това е третото предложение на Светлана Василева. Според едно от предходните трябваше в трите средни училища “Димитър Талев”, “Петко Р. Славейков” и “Любен Каравелов” да има нулев прием след седми клас, а на по-късен етап те да бъдат преструктурирани в основни. Това предизвика обществено недоволство. Родители и ученици изразиха несъгласието си с протести.

Председателят на Общинския съвет в Добрич Красимир Николов проведе дискусия по темата с директорите на всички училища, предлагащи обучение в гимназиален етап. Срещи проведе и областният управител Йорданка Костадинова.

На пресконференция в Община Добрич вчера Светлана Василева заяви, че за да изпълни желанията на обществеността, ще промени предложението си.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button