Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Обявиха колко ще получават членовете на избирателни комисии за изборите на 29 октомври

ЦИК публикува хронограмата за изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. и определи възнагражденията на членовете на общинските избирателни комисии (ОИК) и секционните избирателни комисии (СИК).

Според хронограмата кметът на общината образува със заповед избирателните секции на територията на общината, утвърждава тяхната номерация, обхват и адрес и изпраща копие от заповедта на Териториалното звено на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в областта, на Общинската избирателна комисия и я обявява публично на общодостъпно място не по-късно от 50 дни преди изборния ден – 8 септември.

ЦИК публикува списък с номерата и адресите на избирателните секции и броя на избирателите в тях не по-късно от 48 дни преди изборния ден – 10 септември.

Партиите и коалициите подават заявление в ЦИК за регистрация за участие в изборите за общински съветници и за кметове не по-късно от 45 дни преди изборния ден (до 17:00 ч. на 13 септември).

Партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети подават заявления за регистрация в Общинските избирателни комисии (ОИК) не по-късно от 40 дни преди изборния ден (до 17:00 ч. на 18 септември).

Кандидатските листи за общински съветници ще се регистрират пред ОИК до 26 септември, а ден по късно в ЦИК ще изтеглят чрез жребий поредните номера на партиите и коалициите в бюлетината.

Номерата на местните коалиции и независимите кандидати следват след номерата в бюлетината на партиите и коалициите, съгласно поредността на вписването на заявлението във входящия регистър на Общинската комисия .

Началото на предизборната кампания е 30 дни преди изборния ден – от 29 септември, а нейният край е в 24:00 ч. на 27 октомври. Денят преди вота ще е за размисъл.

В понеделник държавният глава Румен Радев насрочи местните избори за 29 октомври, след което ЦИК започна разяснителна кампания за местния вот.

 

В свое решение от днес Централната избирателна комисия (ЦИК) определя възнагражденията на членовете на общинските избирателни комисии (ОИК) и секционните избирателни комисии (СИК) и специалистите към ОИК за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г.

ОИК

За изборите за общински съветници и за кметове на общини и на кметства председател на ОИК ще получава 1870 лева, заместник-председател – 1775 лева, секретар – 1775 лева, член – 1685 лева.

За изборите за общински съветници и за кметове на общини, кметове на райони и кметове на кметства председател на ОИК в София ще получава 2300 лева, заместник-председател – 2200 лева, секретар – 2200 лева, член – 2000 лева. В общините Пловдив и Варна за председател е определено месечно възнаграждение в размер на – 2035 лева; заместник-председател – 1925 лева; секретар – 1925 лева; член – 1760 лева.

Според решението членовете на ОИК получават месечно възнаграждение от 9 септември 2023 г. до 7 дни от обявяване на резултатите от изборите за І тур или за ІІ тур, ако се произвежда такъв в съответната община.

СИК

Възнаграждението на членовете на СИК за І тур при произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове за председател е 275 лева, заместник-председател – 245 лева; секретар – 245 лева, член – 215 лева.

За участие в обучението на СИК от ОИК се изплаща допълнително възнаграждение в размер по 40 лв. на всеки участвал в обучението. За получаването на бюлетините и другите изборни книжа и материали в деня преди изборите, както и за подреждане на помещението за гласуване, се изплаща допълнително възнаграждение в размер по 15 лв. на всеки участвал, пише БТА.

При произвеждане на ІІ тур на изборите за кметове на членовете на СИК се изплаща ново възнаграждение.

Източник: pronewsdobrich.bg

Подобни публикации

Back to top button