Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани

Отделението по неонатология в Добрич е едно от най-добре оборудваните в страната

В Световния ден на недоносените деца разговаряхме за състоянието на местното неонатологично отделение и предизвикателствата пред лекари, родители и самите деца с д-р Весела Делчева, специалист неонатолог и педиатър.

В Световния ден на недоносените деца празнуват и в отделението по неонатология в Добрич

Д-р Делчева, каква е ролята на неонатологията в грижата за недоносени деца и техните семейства?

Отделението по неонатология дава условия за адаптация на тези деца и приспособяване към новите условия на живот, грижа за деца, които имат белодробна функция, за проблемите, които имат в здравословно отношение.

Какви са основните предизвикателства, пред които се изправят медицинските екипи при лечението на недоносени бебета?

Основните предизвикателства са свързани с възстановяването на децата, по-бързо да бъдат отвикнати от кислородотерапията.

Какви са последните постижения в областта на неонатологията, които са помогнали за подобряване на резултатите за недоносени деца?

Последните постижения са свързани с новите функции на респираторите, които са включени, новите системи за обдишване, които дават възможности за правилно дозиране на кислорода, новите възможности на техниките на кувьозите, които дават възможност и за по-бързо адаптиране на недоносените деца.

За внедряването на техника от най-висок клас и по най-нови стандарти помагат и дарителските кампании, които дават възможности за преоборудване на цялото отделение, което в момента мога да кажа, че е едно от най-добре оборудваните отделения в страната.

В техническо отношение имаме най-много диверсия на кувиозите, на респираторите, имаме съвсем нов модел кувьоз, който може да се преобразува в реанимационна маса и термо легло, нещо, което го няма дори и във Варна, специален нов транспортен инкубатор със системи за обдишване, който също е много модерно оборудване, така че можем да се похвалим с едно много добре оборудвано отделение.

Освен доброто ниво на техника, отделението в Добрич има много добри специалисти, както и млади лекари привлечени от нивото, на което се работи. Те смятат, че тук ще получат необходимите знания и обучение, което е рядкост, защото навсякъде има проблем с кадрите в отделенията по неонатология.

Каква е ролята на семействата в грижата за недоносени бебета и как могат да бъдат подкрепени?

Когато вече отглеждат детето трябва да се съобразяват с нервно-психическото и физическото развитие на детето, защото то може да бъде забавено, трябва по-сериозно да се проследява и от тяхна страна и от страна на личните лекари. Трябва да бъдат подпомогнати тези семейства, включително създаване на общност или организация на родителите на недоносените деца, за да имат информация и да обменят опит.

Какви са наличните ресурси и програми за подкрепа на недоносените деца след напускане на болницата?

Личните лекари се занимават по-активно с недоносените деца, имат по-сериозно наблюдение. Ако се налага семействата се насочват към логопеди, рехабилитатори, очни специалисти, за да се проследи тяхното развитие и да се коригират нарушенията, които може да са се получили.

Как можем да подобрим осведомеността и образованието в областта на неонатологията, за да подпомогнем подкрепата за недоносените деца?

Създаването на курсове за обучение на родителите би било от полза, за да знаят какво да правят и да не се притесняват. Родителските съдружия, в които да обменят опит. Въпреки повишеното наблюдение при личните лекари, винаги е добре да се търси повече информация, ако има възникнали въпроси. Във Варна има Карин дом, който се занимава с деца, които имат двигателни проблеми, където също може да се търси информация.

Източник: Пронюз

Подобни публикации

Back to top button