Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини

Подводен маршрут за разглеждане на потъналия античен град край Каварна подготвят от Историческия музей и Центъра за подводна археология

Исторически музей (ИМ) – Каварна и Центърът за подводна археология предвиждат през тази година да обозначат подводен маршрут, който да бъде ползван от туристите. Под вода ще бъдат маркирани архитектурни забележителности на потъналия античен град край пристанището на Каварна. Това съобщи на БТА директорът на ИМ – Каварна Пенко Георгиев. Това лято ще бъдат маркирани и разчистени трасетата, а от следващото лято обектът ще можа да бъде посещаван.

„За да могат да го разгледат, желаещите трябва да имат подходяща екипировка и квалификация. Тъй като Черно море е много сложно и няма кристално чиста вода, като в южните морета. Тук особеното е, че не е толкова ясно и ако не те водят за ръка във водата и ти поставят ръката върху обекта да го напипаш, не можеш да го видиш. Морето е такова през по-голямата част от времето. Потъналият град обаче се намира на пристанището на Каварна, където времето позволява това да се случва. Така че се надявам, че ще бъде много интересен маршрут“, разказа Георгиев.

Само една сграда е разкрита от потъналия град през 2004 година. Открити са много детайли, свързани с тази сграда. Намерени са колони и огромни камъни, които са с жлебове с архитектурни орнаменти. „Ние ще го представим и със сухоземна съставна, за да знаят хората какво могат да видят под водата. Направили сме и 3D сканиране на мястото, това също ще бъде показано“, завърши Пенко Георгиев.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button