Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Поредица от концерти организира Община Добрич през декември

Поредица от концерти организира Община Добрич през декември.

С органов концерт в зала „Добрич“ на 8 декември ще започнат светлите коледни тържества в Добрич. Мария Славова ще зарадва всички, които искат да чуят звука от реновирания орган с произведения на Йохан Себастиан Бах. Органистката е избрала за мото на концерта „Soli Deo Gloria“ (Само на Господа слава).  От Община Добрич припомнят, че Мария Славова е родена в Добрич. Първите си уроци по пиано започва в ранна детска възраст при Надежда Анкова. Завършила е средно музикално училище „Добри Христов” във Варна и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив със специалност пиано. Изучава орган под ръководството на проф. Нева Кръстева. Паралелно с преподавателската си дейност развива активно концертира като пианист и органист. Участва в многобройни концерти като солист, камерен изпълнител и акомпанятор у нас и в чужбина.

На 9 декември е юбилейният концерт на солистката на хор „Добруджански звуци“ – оперната прима Галина Великова, и на дългогодишната пианистка Радостина Гроздева-Кръстева. В програмата са включени емблематични арии и дуети из оперите „Травиата“ и „Силата на съдбата“ на Верди, „Бохеми“ на Пучини, „Норма“ на Белини, кантати и части от оперети. Диригентът на хора маестра Елвира Пастърмаджиева е включила и съвременни произведения, за да се превърне този концерт в празник на музиката за всички възрасти и интереси, посочват от общината.

Като солисти ще се изявят Атанас Атанасов, Валерия Димитрова, Паско Ташев, Мартин Кръстев.

Също в събота е концертът и на VoiceRoom Nelly Grеgory. Той ще бъде в Огледална зала „Нели Божкова“. Ръководител на VoiceRoom Nelly Grеgory е Мария – Габриела Русева.

Децата ще изпълнят популярни песни от различни жанрове и ще покажат наученото през годината. Почти всички участници са се представяли блестящо на много конкурси и са участвали в различни концерти.

Концертът се осъществява с подкрепата на „Добруджански хляб“ АД и съдействието на Община град Добрич. Входът за него е свободен.

Подарък за любителите на класическата музика ще поднесат и професор Даниела Дикова – пиано и доцент Галина Койчев-Мирчева – цигулка от дуо „Арденца“. Техният концерт е на 14 декември 2023 г.  в Огледална зала „Нели Божкова“, а входът е свободен. Концертът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и съдействието на Община град Добрич.

Дуо „Арденца“ завладяват сцените повече от 20 години. Страст, чар, автентичност, духовност – тези думи използва музикалната критика като представя музикантите от дуото. И двете са преподаватели в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и притежават богати професионални биографии.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button