Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани

Ще паднат ли рентите тази година?

Средният наем е стигнал 63 лв. за декар през миналата

Всяка есен агробизнесмените, които обработват чужди земи, усилено обясняват колко трудно се изкарват парите и как едва плащат наемните цени. Сега към обичайните оплаквания – от суша, градушки, прекомерни валежи, скъпи торове и посевни материали, ниски изкупни цени – арендаторите добавят и засилената конкуренция на вноса от Украйна, пише Сега.

Ако питате собствениците, които разчитат на доход от нивите си, рентите са обидно ниски, а арендаторите неизменно твърдят обратното – че наемането им излиза прекалено скъпо. Още преди три години от Асоциацията на земеделските производители обявиха, че рентите са стигнали “тавана на поносимост”. А всъщност рентите продължиха да растат, като средната стойност се качи от 44 лв. за декар годишно през 2020 г. до 63 лева през 2022 г.

В медиите все по-често се чуват минорни прогнози. Стопани се оплакват, че ако запазят размера на рентите, не само ще останат без оборотни средства, но и няма да могат да обслужват кредитите си. В репортаж по Нова тв Александър Сабанов, който обработва 10 000 дка земя в района на Силистра, обясни, че миналата година заради добрите цени за зърното в региона рентите са били 70-80 лв. на декар, но заради спада на цените с над 30% тази есен рентите няма да стигнат и 60 лв. на декар.

От Тракийския съюз на зърнопроизводителите пък описаха следната картина за Старозагорско: На фона на задоволителните добиви от пшеница първите резултати от жътвата при слънчогледа показват около 30% спад. Заради жегите добивът от декар при царевицата ще бъде наполовина по-нисък от миналата година. Цените на пшеница, рапица, слънчоглед и царевица напоследък спадат, а рентите се качват и на места достигат 90-100 лв. за декар.
Тези прогнози не са меродавни. А тъй като търсенето на земеделски земи е голямо и конкуренцията между арендаторите е сериозна, очакваната “стагнация” на рентите може и да не се случи.

Източник: ndt1.eu

Подобни публикации

Back to top button