Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини

Сушата покосява церови насаждения в община Тервел, съобщават експерти

Сушата покосява церови насаждения в община Тервел. Това показа съвместна проверка на Лесозащитна станция – Варна (ЛЗС) и Регионална дирекция по горите – Варна (РДГ), съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Лесовъдите ще наблюдават насажденията до началото на следващия вегетационен период, когато ще се установи процента на увреждане в тях и ще бъдат предприети действия, се посочва още в съобщението.

През последните два месеца на територията на Североизточна България се наблюдава съхнене по цера, показват съвместни проверки на ЛЗС и РДГ Варна. Здравословният проблем е констатиран и в семенни, и в издънкови насаждения, без значение от възрастта. Заснемане с безпилотната летателна техника на станцията, на територията на Държавно горско стопанство – Тервел, показва засегната площ на увреждане в землището на с. Главанци. Причината според експертите е станалата вече “традиционна” суша в Североизтока, която отслабва физиологично дори устойчиви дървесни видове, какъвто е и церът, казват още от пресцентъра.

До момента информация за съхнене на цера е подадена от ДГС Добрич и ДГС Суворово. Данните в лесопатологичния модул на информационната система на Изпълнителна агенция по горите са изключително важни за планиране на проверки и лесозащитни мероприятия.

Лесовъдите ще наблюдават насажденията до началото на следващия вегетационен период, когато ще се установи процента на увреждане в тях и ще бъдат предприети действия. Необосновано е обследването извън вегетация, след биологичния листопад на дърветата, допълват специалистите по лесозащита, завършва съобщението.

Североизточното държавно предприятие съобщи през месец юли, че 171 декара с нови гори ще се появят на картата на Държавно ловно стопанство (ДЛС) – Тервел през тази година. 40 декара от тях са със средства по ОП “Околна среда”, а останалите се финансират от програма Life на ЕС. На 96 декара от планираните вече е извършена почвоподготовка и през есента те ще бъдат залесени. В стопанството се отглеждат през тази година 249 декара горски култури, които са създадени през минали години, както и осветление на площ от 413 декара по проект “Подобряване природозащитното състояние на територията на СИДП ДП” по Оперативна програма “Околна среда 2014 -2020 г.” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз. При 272 декара осветлението вече е извършено.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button