Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Терасата към „Изида“ беше премахната след като Община Добрич оттегли издаденото разрешение

Днес терасата към лобито на хотел „Изида“ беше премахната. А осем работещи там остават без работа.

Демонтажът е извършен от собственика на комплекса „Изида“ ООД след като комисия от Общината е издала констативен акт, който е основание за започване на административно производство и издаване заповед за премахване на строежа, тъй като е незаконен по смисъла на ЗУТ.

Дружеството е концесионер на обекта от 2001 г.  Терасата е изградена през 2017 г.

От извършената проверка е установено, че непосредствено до фасада на хотел „Изида“ е изградена покрита тераса, тип пергола с прибиращо се винилово покритие. Строежът е от 6 категория и съгласно ЗУТ не се изисква одобряване на инвестиционните проекти за издаване на разрешение за строеж за постройка на допълващото застрояване, се посочва в констативния протокол.

От него става ясно, че собственикът е подал в Общината искане за разрешение за монтаж на конструкция на закрита тераса. Такова е издадено на 25.07.2023 г. и само две седмици по-късно е оттеглено – на 08.08.2023 г. Което дава основание на комисията да се произнесе, че терасата е незаконна и е съставен констативният акт за издаване на заповед за премахване.

Младен Матеев, собственик и управител на „Изида“ ООД коментира, че затварянето на терасата ще остави без работа осем души. Гражданите на Добрич пък ще бъдат лишени от предпочитано място за мнозина. Въпросът е защо управата на града се сети, че въпросната тераса е незаконна 7 години по-късно, има ли това нещо общо с изборите и дали нямаше да е по-далновидно тя да бъде узаконена, както много други обекти.

Припомняме, че преди няколко години се наложи да бъде премахната ледената пързалка, която „Изида“ изграждаше на мястото на тенискортовете. Причината – отново Община Добрич даде предписание за премахване на помещението към нея, тъй като съоръжението превишавало границата на оградата с 1 метър. То не можеше да се инсталира по начин, който да не излезе с 1 метър, коментира Матеев. Така Добрич остана без ледена пързалка, която последните две години дори бе безплатна за жителите и гостите на града, тъй като бизнес и институции поемаха разходите за нея, обединени в инициативата “ Ледена пързалка Изида и приятели”.

„Няма да навлизам в детайли и размишления, но по подобна причина не бе прието инвестиционно намерение за изграждане на кино и етажен паркинг. Може би водещото е кой ще го прави, а не какво ще се прави“, разочарован сподели М. Матеев. „Една тераса или един покрив на “Изида”, не са проблема на хората в града. Аз и моята фирма ще продължим да се занимаваме само с добри дела. Нека, който има време, да им пречи! Лошото е, че се отнема възможността на всички, които биха се радвали на красиви места и добри инициативи“, добави той.

Източник: Пронюз

Подобни публикации

Back to top button