Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияИкономикаНовиниТОП новини

Центърът за защита на природата и животните в Добрич представи иновативен проект за техническа помощ за развитие и инвестиции

Центърът за защита на природата и животните в Добрич представи иновативния проект “Техническа помощ за развитие и инвестиции в Центъра за защита на природата и животните в Добрич” в Бизнес залата на Община Добрич.

Стойността на проекта е 198 540 лева, а срокът за изпълнение е до месец март 2025 година. Това каза ръководителят на проекта Детелина Иванова. Тя представи и целите, задачите и дейността проекта, който ще окаже благоприятно въздействие за надграждане на дейностите в уникалния добрички зоопарк.

Заложените дейности включват разработването на план за развитие на Центъра за защита на природата и животните Добрич, включително предварителни и обемно-устройствени проучвания; изготвяне на план за колекция с включен план за размножаване. Ще бъде разработен и план за консервационни дейности. В дейностите е заложено и изработването на техническо задание за инвестиционен проект във фаза “технически проект” за идентифицираните строителни дейности, с които в последствие да се реконструира Центърът.

Целта на проекта е да има разработени планови документи, което е предпоставка за изпълнение на бъдещ инфраструктурен проект за рехабилитация и модернизация на Центъра по Програма “Околна среда” 2021-2027 г., с който да се създаде възможност зоопаркът да отговаря на изискванията на Европейската и национална нормативна уредба.

С развитието на инфраструктурата в Центъра ще се създадат условия за подобряване на средата за обитание на отглежданите видове и за изпълнение на мерки по консервация с приоритет застрашени и защитени местни видове, каза още Иванова.

Тя допълни също така, че за първи път се отпускат средства за зоопарковете по европейските програми.

Директорът на Центъра за защина на природата и животните Християн Христов каза, че за една зоологическа градина това финансиране не е никак малко и то дава възможност за създаване на качествени документи, които да са в основата на необходимите инвестиции за напред. “За мен зооцентърът има огромен потенциал, а това, което сме развили до момента, е само 10-15 процента от същинските му възможности”, каза още Христов.

На информационното събитие присъства и заместник-кметът на община Добрич Павел Павлов, който пожела успех на начинанието.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button