Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураТОП новини
Популярно

Изложба посветена на военната авиация откриха в Добрич

Експозиция  посветена на „110 години българска бойна авиация“ на Военновъздушните сили на Република България, бе открита в центъра на Добрич. Офицерски кандидат Христо Панайотов, припомни, че жаждата на човека да подражава на птиците започва от най-дълбока древност.
„Българските ВВС са рожба на този устрем. Преди 110 години беше положено началото на българската бойна авиация. Тя премина през огъня на Междусъюзническата, Балканската и ПСВ, като не позволи да бъде свален нито един един самолет и пилот. Преживя и Ньойския мирен договор, според който България трябваше да унищожи всичките си самолети както и 20 години да не притежава авиация под каквато и да е форма. По време на втората световна война, българските летци защитаваха столицата. От вражески изтребители на българска територия бяха свалени 117 самолета от тях 65 от българските бойни изтребители“, припомни още  офицерски кандидат Христо Панайотов. Фотографската колекция, която  е показана на площад „Свобода“ е дело на военни фотографи.

„Ние трябва да вярваме, че освен славно минало, нашата българска военна авиация има и бъдеще което ще продължи да се доказва“, изтъкна майор Иван Тодоров-командир на военно формирование 28-770 Балчик. Той изтъкна, че въпреки предизвикателствата продължават да обучават летци.

Изложбата съдържа 60 платна и отразява историята и съвремието на българските ВВС. Запечатани са моменти от ежедневието на бойната авиация.
В рамките на изложбата – филателно-пощенски щанд – съвместна инициатива на Командването на ВВС и на Българската филателия и нумизматика към Български пощи. Светослав Гочев директор на ТП “Български пощи“-Добрич, представи филателния щанд.
Изнесено филателно гише предлага да се видят и закупят марки, карти  и  пликове на авиационна тематика.

Изложбата остава до 7 юли заедно с филателния щанд.
Духовият оркестър на Добрич подсили усещането за празничност. На събитието присъстваха областният управител в оставка Здравко Здравков и зам.- областният управител Атанас Дучев.
Организатори на изложбата са  Военновъздушни сили на Република България, със съдействието на Община град Добрич и ТП “Български пощи“.

Източник: dobrudjabg.com

Подобни публикации

Back to top button