Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Международният фестивал на младите в изкуството “Виа Понтика” започна в Балчик

Международният фестивал на младите в изкуството “Виа Понтика” започна снощи в Балчик. С моноспектакъла на Красимир Ранков “Старецът и морето” в залата на читалище “Паисий Хилендарски” в Белия град бе дадено началото на шестнадесетото издание на фестивала.

Проектът на Драматичен театър – Пловдив бе приет с особена емоция в Белия град, защото философските послания на тази класическа творба на Хемингуей бяха пресъздадени от родения на брега на морето актьор Красимир Ранков. Творческият екип на спектакъла обединява още Александър Секулов – сценична адаптация, Веселин Ранков – режисура, Мариета Голомехова – сценография и костюми, Мира Искърова – музика и Красимир Ранков – постановка.

Две са мероприятията, предвидени за днес. В Художествената галерия в Балчик ще бъде открита традиционната изложба живопис. В нея ще бъдат представени творби на млади художници от Националната художествена академия (НХА) в София и от Националния университет по изкуствата в Букурещ. Авторите – студенти от специалност „Живопис”, ще се включат и в художествения пленер, който се провежда всяка година през фестивала. Ръководител на пленера е главен асистент д-р Юлиан Станкулов от НХА. Създадените в Балчик творби ще бъдат представени в експозиция в последния фестивален ден 17 септември.

Театралният спектакъл на Държавен куклен театър – Варна, „Пипи Дългото чорапче” по Астрид Лингрен е второто фестивално събитие за 12 септември. Режисьор на постановката е Вера Стойкова. Творческият екип включва: Адриана Добрева – сценография и костюми, Христо Намлиев – музика, Матиас Андре Глюк – хореография.

На сцената на читалище „Паисий Хилендарски” ще излязат Мария Томова, Валентин Митев-син, Миляна Ношкова, Веселина Калчева, Емилия Петкова, Теодор Христов, Даниел Добрев, Диана Цолевска, Боян Стоянов, Балена Ланджева, Гергана Господинова, Елица Данаилова, Красимир Добрев, Евгения Василева, Галин Гинев, Ирен Лазарова, Иван Шумаров, за да сътворят един уникален семеен спектакъл. Той започва тази вечер в 18 часа.

И през тази есен в продължение на седем дни Балчик ще приюти “Виа Понтика” – фестивал, който през годините се утвърди като форум на тържеството на младостта, на таланта, на творческия диалог. Изложби, концерти, театрални спектакли ще срещат артистите със стотици жители и гости на древния Балчик и не само ще дадат възможност за докосване до уникални творчески проекти, но и ще осмислят безспорната потребност за общуване, за споделеност, за съпричастие, казват организаторите от сдружение „Виа Понтика 2010“.

В рамките на фестивала ще се проведе импровизационно ателие по актьорско майсторство със студенти от Нов български университет “Аз и огледалото”, ръководено от Николай Младенов.

Любителите на класическата музика ще имат възможност да присъстват на уникалните концерти на Виена Дуо и Дуо “Колаж”.

За пореден път във форума се акцентира и на киноизкуството. В три фестивални вечери в Учебния център по изкуствата в Културен център “Двореца” са предвидени прожекции на филми, номинирани и отличени с международната награда за студентско късометражно кино CILECT PRIZE 2023.

Шестнадесетото издание на младежкия форум ще бъде закрито на 17 септември с фолклорен спектакъл на професионален фолклорен ансамбъл “Добруджа”, Добрич.

Международният фестивал на младите в изкуството “Виа Понтика” се реализира с изключителната финансова подкрепа на Община Балчик. Организационният екип, воден от Красимир Ранков – председател на Сдружение “Виа Понтика – 2010″, осъществява изданията на форума със съдействието на Държавен културен институт Културен център “Двореца” – Балчик, Туристически културно–информационен център “Мелницата”, Университетски ботанически градини – СУ “Св. Климент Охридски”, Плажен бар “Делано”, ПИРИН – изворна вода, Световна асоциация на филмовите и телевизионните училища – CILECТ, Национална художествена академия – София, Национален университет по изкуствата – Букурещ, Нов български университет.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button