Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Международният младежки музикален конкурс “Надежди, таланти, майстори” започва в Добрич през септември

Международният младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ започва в Добрич на 4 септември и ще продължи до 8 септември. Двадесет и шестото издание ще се проведе в Огледална зала „Нели Божкова“. Новото в конкурса през тази година е допълнителна солистична категория “виолончело”. По този начин се обогатява и разширява конкурсът, каза за БТА главният експерт от дирекция „Хуманитарни дейности“ на Община Добрич Светлана Попова. Общо солистичните категории са “пиано”, “цигулка”, “виола”, “виолончело”, “класическа китара”. Тя допълни, че има записани участници и в останалите категории – „камерна музика/камерни ансамбли“,  „ученик/учител“ и „акомпанимент“.

Участниците в конкурса през тази година са 74. Като през първия ден ще се явят 36 деца в двете групи Първа А и Първа Б.

Във втория ден ще се представят солисти-инструменталисти от втора възрастова група  от 14 до 17 години. „Смея да твърдя, че това е най-конкурентната и най-силната група, защото те са ученици в музикални и специализирани училища, от музикални школи, деца с много трайни интереси в областта на класическата музика“, каза Светлана Попова. В тази възрастова група са записани 28 участници.

През следващия ден, сряда, ще се изявят участниците в категория „учител/ученик“, „камерна музика“ и „акомпанимент“. Там записаните участници са общо 10. При камерните ансамбли има записани сонатни дуа, съответно в първа и във втора възрастова група. Едното сонатно дуо е пиано-кларинет, другото е пиано-обой има и едно дуо флейти.

В тазгодишното издание на конкурса „Надежди, таланти, майстори“ има записани участници от Южна Корея, Турция и Украйна. Участничката от Южна Корея ще се състезава заедно със своя състудентка от Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”.

Председател на журито тази година ще бъде професор Огнян Константинов, членове са професор Гинка Гичкова, доктор Милена Манева – Вълчева, професор Анатоли Кръстев и академик Милка Митева.

Почетният председател професор Виктор Чучков ще следи целият процес на конкурса, но няма да присъства лично. „Той е сърцето, вдъхновителят и създателят на този конкурс“, допълни Попова.

Гала концертът и награждаването на лауреатите на XXVI -ото издание на международния младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ е на 7 септември.

Организатор е Община Добрич. Конкурсът е включен в Програмата за закрила на деца с изявени дарби към Министерство на културата.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button