Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Музикално-поетичен спектакъл по творби на Красимира Атанасова гостува в родния й град Добрич

Музикално-поетичният спектакъл „Дуенде. Земята майка“ гостува в Драматичен театър „Йордан Йовков“ в Добрич. Той е дело на актрисите Мариана Йотова и Ралица Ковачева-Бежан, с участието на музиканта Петър Йорданов – Бъни, и е изграден по текстове на поетесата Красимира Атанасова, която е родом от добруджанския град.

Този спектакъл е посветен на изключителната Красимира Атанасова. Искахме по възможно най-добрия начин чрез това, което правим, повече хора да разберат за нея и ще сме горди да продължим тази мисия. Щастливи сме, че споделихме тези вълнуващи творчески и духовни моменти с публиката, каза след представлението Мариана Йотова.

Спектакълът се показва за първи път в извънстоличен театър. В София е игран многократно, участвал е и на фестивал в Горна Бела речка, каза Ралица Бежан. Тя се е срещнала преди години с поезията на Атанасова и е била запленена от силата й. След време нейната колежка Мариана Йотова й предложила да направят заедно музикално-поетичен спектакъл по текстове на известни български писателки и двете заедно решават да реализират идеята с поезията на добричката авторка.

В постановката се преплитат текст и музика, изпълнявана на живо от перкусиониста Петър Йорданов – Бъни, както и прожекция на визуални ефекти, дело на Петър Венелинов. Сред инструментите, които ползва Йорданов, е и хандпан, който по думите му произхожда от Тринидад и Тобаго. Там има състави, в които свирят на варели, а по-късно швейцарски музикант развива по този модел хандпана.

Двете актриси имат и вокални партии, моменти от които Йорданов миксира по време на спектакъла. Това е много фина материя и изисква идеално напасване между нас тримата, но от изява на изява става все по-добре, каза Бежан. Тя смята, че актрисите са само проводник между духа на поетичните творби и публиката, затова намесата им трябва да бъде почти невидима. По думите й заслугата за голямото въздействие на „Дуенде. Земята майка“ е основно на таланта на поетесата.

Красимира Атанасова е родена през 1956 г. в Добрич. Завършила е журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и работи като журналист и редактор в столицата, живее няколко години и в САЩ. Автор е на поетичните книги „Зелена равнина“ (1986), „Цвете в сушата“ (1991), „Дуенде“ (1996 ), „Близостта на мълчанията“ (2001), както и на изданията с художествена проза „Брак по любов“ (1993) и с философски афоризми „Отключени обятия“ (1996), което излиза на английски в САЩ през 2004 г. с илюстрации от скулптора Павел Койчев. Книгата й „Брак по любов“ може да се види в библиотеките на Ню Йорк, Блумингтон, Москва, Сиатъл, Букурещ, Белград, Бъркли, Париж. Творчеството й е високо оценено от Александър Геров, Светлозар Игов, Вера Мутафчиева, Павел Матев. С поета Йордан Кръчмаров ги свързва близко приятелство. Атанасова умира през 2016 г.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button