Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Пленер “Хартията – Дом за спомени” започна в Художествената галерия в Добрич

Художествена галерия – Добрич е инициатор и домакин на пленер „Хартията“ под мотото “Хартията – Дом за спомени”. Партньори в начинанието са хотел „Вила ди Полета“ и Община Добрич. Пленерът бе официално открит днес и ще продължи до 8 септември.

Директорът на Художествена галерия – Добрич Недко Недков представи участниците и разказ за идеята тазгодишното издание да е под мотото „Хартията – Дом за спомени“.  Акцентът е способността на хартията да съхранява истории, да запечатва емоции и моменти. Използвайки богатите възможности, изобилието на качества, съвременното тълкуване и концептуално третиране на материала. Темата на тазгодишното издание предоставя неограничени възможности на авторите в избора на творчески подход и техники за постигането на определено въздействие при създаването на творбите си.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов отправи покана към участниците в пленера да оставят своите послания към следващите поколения. „За мен е изключително удоволствие, че времето и мястото ни събра с екипа на галерията и нейния директор Недко Недков. Тяхната цел и техният стремеж е да продължават да надграждат имиджа на добричката галерия. Няма нужда да се върви с големи крачки, има нужда да се върви стъпка по стъпка и в правилната посока“, каза още кметът.

„Хартията“ е тема, по която Художествена галерия – Добрич работи от 1995 г. Десетилетия галерията активно организира международни пленери и изложби на тема „Хартията“, в които участници са художници от 17 страни.

В настоящото издание ще участват Валентин Асенов – Хъкъла, Вержиния Маркарова, Деси Денева, Кая Ценкуловска, Милена Алджабари, Павлина Сърбова, Тодор Овчаров, Янко Ненов и Yuelai Ruan от Китай, се посочва още в съобщението.

Художниците ще творят при отворени врати, пред погледите на зрителите в работната атмосфера на една от залите на Художествена галерия – Добрич, което ще даде възможност за проследяване на целия творчески процес – от възникване на идеите до визуалната им реализация, става ясно от публикацията.

Програмата включва пет вечерни срещи, в които участниците ще представят пред публика свои идеи, проекти и творчески опит, виждания за изкуството и в частност за работата с хартия.

Изложбата с творбите създадени по време на пленера ще бъде открита на 7 септември. Началото на пленера е 31 август.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button