Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

В Генерал Тошево почетоха летците, спасили стотици жители преди 37 години

Почит към летците капитан Венко Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев отдадоха признателни жители на Генерал Тошево на мемориала “Крилото в края на града”. Венци и цветя на героите поднесоха кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров, заместник-кметът Румен Мунтянов, бивши колеги на двамата пилоти от поделението в Балчик, граждани и деца.

Кметът на Генерал Тошево припомни героичния подвиг и изрази благодарност към саможертвата на пилотите. “Такива герои трябва да помним, защото в малкото време, което имат, те избират да станат безсмъртни, спасявайки живота на стотици други”, каза още кметът.

Двамата авиатори загиват на 27 август 1986 година в полето край града, спасявайки стотиците работещи в индустриалната зона. Паметното крило е изградено близо до лобното им място през 1996.

В летния ден около 10:40 часа самолетът „МИГ 21У“ на капитан Венко Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев аварира в небето над Генерал Тошево по време на учебен полет. Двамата пилоти, които са съответно на 34 и 26 години, вместо да катапултират и да се спасят, избират да изведат авариралата машина извън пределите на града и да спасят стотици работещи в индустриалната зона. Само в обувния завод в този момент е имало 400 човека.

Мемориалът е изграден на лобното място на героите в чест на 10-годишнината от подвига през 1996 година и в него е вградено крило на самолет, предоставено от поделението в Балчик.

Капитан Венко Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев са обявени посмъртно за почетни граждани на Генерал Тошево, а техните имена носят две улици в града.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button