Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Зала „Добрич“ отваря днес за първи път след мащабен ремонт

За първи път днес, след мащабния ремонт по проект, отваря врати концертна зала „Добрич“, популярна като Органова зала.

В хода на ремонта беше ремонтиран и монументалният музикален инструмент, който прави тази зала уникална.

Общината реализира  проект “Обновяване на културна инфраструктура – зала Добрич“, финансиран от Оперативна програма “Региони в растеж“ 2014-2020 г. и комбинирана подкрепа от “Регионален фонд за градско развитие“ АД. Стойността на проекта е 3 272 308,13 лева.

По проекта са изпълнени много строително-ремонтни дейности. Осигурена е достъпна среда за хора в неравностойно положение. Направена е външна рампа, обособени са специални зрителни места. Монтиран е и асансьор в помощ на трудноподвижни хора, като са приспособени и санитарни помещения. Направен е също ремонт на покрива и на водоотводнителната система, на фасадите, гримьорните, спомагателните помещения и коридорите, на зрителната зала и сцената.

Сцената вече е приспособена за танцови изпълнения.

Реализирани са и предвидените енергоспестяващи мерки.  Монтирани са нови системи за отопление и вентилация.

Доставено е обзавеждане и оборудване за гримьорни, билетен център, сцена, работни и санитарни помещения. Почистен, ремонтиран и настроен е и органът в залата, който е изработен през 1986 г. от “Alexander Schuke Orgelbau – Potsdam“ в стила на известната потсдамска органостроителница и може еднакво сполучливо да изпълнява както полифонична музикална фактура, така и хомогенния характер на романтичните и по-късни стилове.

Концертната зала “Добрич” е построена през 1975 година и разполага със 700 места, с фоайета, гримьорни, репетиционни и други помещения. Идеята за построяване на органа в Добрич е стара, възниква още в началото на 80-те години на миналия век, посочват от Община Добрич. По решение на ръководството тогава започват преговори с немската фирма „Александър Шулке“, която е построила органите в зала „България“ и Фестивалния комплекс във Варна. Фирмата е източногерманска, с база в град Потсдам.

Известната органистка от Добрич Мария Славова разказва, че през 80-те години на миналия век сред културната общественост на Добрич възниква идеята, че за обогатяването на музикалния живот на града е потребно в новостроящата се по това време зала „Георги Кроснев” (сега з. „Добрич”) да се постави орган. Ръководството на града взима присърце това предложение и с решение на Окръжния съвет за култура през 1983 г. се започват преговори с органостроителната фирма “Alexander Schuke Orgelbau – Potsdam” (ГДР), разказва органистката Мария Славова. Тази фирма е построила през 1973 г. органа в зала „България” и е авторитетно предприятие с респектираща близо 200-годишна история (осн. през 1820). Сериозно участие в изработката на инструмента взимат и добричлии.

Източник: Пронюз

Подобни публикации

Back to top button