Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Земеделци отбелязаха в село Стожер 125 години от създаването на земеделското движение

Земеделци от област Добри отбелязаха днес 125 години от създаването на земеделското движение. Те поднесоха венци и цветя пред монумента „110 години Земеделско движение“ в село Стожер, община Добричка.

Председателят на Добруджанския фермерски съюз Тодор Моралийски обясни пред събралите се, че именно в село Стожер за пръв път на този ден се събират над 750 земеделци от целия тогавашен Варненски окръг. На това събрание е избран устав на Земеделското движение и е определено временно ръководство, което да организира конгрес на земеделците в град Варна.

„Тогава те са се събрали, защото е имало нужда. Не че днес няма такава нужда. Виждаме на протестите на земеделците се събират много хора, но все още не са осъзнали, че имаме нужда именно от земеделска партия, която да защитава интересите на земеделците“, каза още Моралийски, като обърна внимание, че преди 125 години хората от всички краища са дошли и са се организирали, макар и транспортът да е бил много по-оскъден. „Тогава са се събрали над 750 земеделци само от окръга, а днес нямаме и 50 човека тук“, коментира председателят на Добруджанския фермерски съюз.

„За силата на създадената тук партия говорят събитията по-късно във Дуранкулак, Шабленско и Тръстеник, Русенско. Хората, които са въстанали срещу данъчен закон в България“, припомни Моралийски.

„Днес сме тук за да почетем хората, които са имали куража да се съберат и да сложат крайъгълния камък на земеделското движение. Сред тях има много велики хора, които са работили за подобряване положението на българския селянин. Такова е самостоятелното правителство на Александър Стамболийски, такива са и Александър Димитров, Цанко Цанковски, Янко Забунов, Никола Петков, д-р Г.М Димитров. Движението е осеяно с много велики личности, които  са отдали живота си именно в създаване на тази прогресивна политическа организация. Днес ние се прекланяме пред паметта на тези хора“, завърши словото си Тодор Моралийски.

На церемонията присъстваха кметът на село Стожер Илко Митков, заместник -кметът на Община Добричка Дико Иванов, общински съветници, земеделци и жители на селото.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button