Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Изработка на национални кукли демонстрираха на Алеята на занаятите в Добрич

Поредното издание на Алеята на занаятите се проведе в ЕК “Стария Добрич” в навечерието на св. Пимен Зографски, покровител на българските художници. Акцент бе демонстрацията на занаята “Изработка на национални кукли”, която направи Румяна Герчева от Регионалната занаятчийска камара в Шумен.  Тя изработва автентични кукли и пана от вълна, чрез използване на техниката – иглонабиване (сухо плъстене) ще демонстрира знанията и уменията си.

Искала да представи  в кукли картата на фолклорните  области на известния етнограф и фолклорист, в която са представени народните носии, разказва Румяна  Герчева. Това става през  2003 година, няколко години по-късно открива плъстенето на вълна като начин, по който може да осъществи идеята си.

След това заминала за  Израел, три години живяла  и работила в Йерусалим, посетила  Божи гроб. За нея изработването на куклите, представящи българските носии, вече било кауза. Затова осветила конци на това свято място и във всяка от тях, за благословение, влага  късче от тези конци, разказва  Румяна Герчева.

Тя е изработила колекции от кукли в народни носии от различните фолклорни области, една от тях се намира в Токио. Била откупена от една изложба в София . Нейни произведения има в Австралия, Германия. Всяка кукла си има своя физиономия, свой характер, свое облекло. Първоначално имали конкретни прототипи – най-напред изобразила своите три деца – син  и две дъщери. Две от внучетата си  – момче и момиче, пресъздала като Пижо и Пенда. Повечето от фигурите, които майсторката пресъздава, са герои от български приказки или произведения на наши автори. Много от произведенията й представляват  големи пана със сюжети от фолклора и литературата, а всеки герой във тях е прецизно изваяна скулптура.

Алеята на занаятите се организира от Регионалната занаятчийска камара с партньорството на Сдружение на майсторите, упражняващи традиционни и художествени занаяти в ЕК „ Стария Добрич”. В етнографския комплекс бяха представени художествени занаяти, характерни за региона.

Специално участие в събитието взеха талантливите танцьори от СУ “Св. Климент Охридски” с ръководител Гергана Димитрова.

Източник: Пронюз

Подобни публикации

Back to top button