Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Културни институти в Добрич протестират символично

Колективите на Регионалния исторически музей и Художествената галерия в Добрич се включват символично в предупредителния протест, иницииран от НФ „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Протестираме заради това, че държавата отделя малко средства за издръжката на музеите, галериите и културните институции в страната и финансирането на културата. Всички ние формираме културното съзнание на нацията и е недостойно възнаграждението ни да е близко до минималната заплата в страната, каза пред медиите председателят на синдикалната секция „Култура“ към КТ „Подкрепа“ в Художествена галерия – Добрич Стоянка Димова.

Тя допълни, че изискванията към един служител в музей или галерия са много високи. „Изисква се специализирано образование, както и умения за издирване, опазване и съхранение на културните ценности,“ изтъква още Димова.

Исканията на културните дейци включват 12 точки, сред които достойно заплащане и увеличаване на бюджета за култура и на единния разходен стандарт за музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища. Ако исканията на протестиращите не бъдат чути, те са готови да преминат към ефективни стачни действия.

В Деня на народните будители в културните институти в Добрич е обявен Ден на отворените врати. Служителите са подсигурили обаче плакати и лентички в подкрепа на протеста.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button