Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Община Генерал Тошево приключи проект за предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие

Община Генерал Тошево приключи проект “Заедно можем да продължим”, финансиран от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., съобщават от Областен информационен център – Добрич (ОИЦ). От представените резултати става ясно, че в продължение на седем години, след старта на проектните дейности през май 2016 г., Общината е предоставяла интегрирани услуги за ранно детско развитие на деца от 0 до 7 години, психологическа подкрепа и консултация на бъдещи и настоящи родители, и формиране и развитие на родителски умения.

По проекта са предоставени услуги в три вида направления. Услугата “Здравна консултация за деца” е включва провеждането на редовно наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на бебета и деца до 7 години, превенция на детската заболеваемост, посещения в домовете на родителите, работа в общността за превенция на заболяванията, информиране и консултиране и др. Услугата е предоставяна от екип от специалисти – педиатър и медицинска сестра, подпомагани от медиатор. Извършени са 4291 прегледи на деца от 0 до 7-годишна възраст; проведени са 3147 консултации и 900 лекции на здравна тематика на родители; осъществени са 207 посещения на терен и са подпомогнати 820 родители, посочват още от ОИЦ – Добрич.

Чрез услугата “Предоставяне на психологическа подкрепа и консултиране на бъдещи и настоящи родители за формиране и развитие на родителски умения” са повишени знанията и уменията на бъдещите родители относно особеностите на раждането, нуждите на новороденото и необходимата подходяща семейна среда за отглеждане на детето по стандартите за ранно детско развитие. Проведени са общо 3900 посещения на терен от специалистите и медиаторите, 652 групови консултации, 3300 индивидуални консултации, 987 консултации на родители, подкрепени са общо 645 семейства.

Общо 173 деца и толкова родители са били обхванати от услугата “Допълнителна подготовка за равен старт в училище”, чиято цел бе да се спомогне да се доразвият или съхранят придобитите когнитивни и социални умения в предучилищното образование. В проведените летните групи са се предоставяли полудневни дейности за подобряване на предучилищната подготовка на децата, завършват от ОИЦ – Добрич.

Над 150 възрастни хора с увреждания и в невъзможност за самообслужване получават интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Социалната подкрепа е осигурена по проект “Грижа в дома – община Генерал Тошево”, финансиран с 545 032 лв. от Програма “Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button