Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Пазители на традициите: Цехът за стъклени елхови играчки в Добрич

Работилницата на Дядо Коледа не е нито в далечната финландска планина Корвантунтури, нито в своеобразната столица на Лапландия, Рованиеми, а в Добрич. Да, Добрич. Там се намира семейната фабрика на Мирослав Димитров за производство на стъклени елхови играчки. Той поема ръководството на фабриката от своя тъст през 2021 г., или както Мирослав сам казва: „Поех работата на бившия Дядо Коледа“.

История на фабриката

Историята на фабриката започва през 80-те години на миналия век, когато Георги Керанов, баща на съпругата на Мирослав, започва производството на стъклени елхови играчки. През 1993 г. Мирослав започва работа във фабриката, но след няколко години той и съпругата му решават да се захванат с нещо друго.

Минаха много години. 10 години живяхме в Германия, където бяхме устроили живота си. Двете ни деца завършиха образованието си в чужбина“, разказва Мирослав пред Economic.bg.

Но през 2021 г. Георги Керанов споделя, че вече не успява да се справи с работата във фабриката, тъй като е на повече от 80 години.

И така, почти непредвидено ние се прибрахме в България и с голяма любов продължихме производството“, казва Мирослав.

През тези 30 години, в които Мирослав и съпругата му не са били част от фабриката, производството е било минимално. И въпреки силната конкуренция от страна на бързооборотните стоки, внос от чужбина, фабриката през всичките тези години не е спирала работа и е успяла да съхрани традициите в производството на стъклени елхови играчки.

Към днешна дата в България функционират само две такива предприятия – една малка фабрика в Пловдив и производството на Мирослав в Добрич. Вече успяхме да разширим производството и в момента сме десет души екип. Но за да се стигне дотук, инвестирахме всичко, което бяхме спестили в Германия“, уточнява Мирослав.

Производство

Фабриката работи целогодишно и произвежда между 25 000 и 300 000 играчки. Продукцията основно се реализира в малки магазини или занаятчийски базари в София, Бургас, Стара Загора, Русе, Варна.

Идеите на Мирослав не се изчерпват само с традиционните елхови стъклени играчки.Тази година започнахме да произвеждаме стъклена играчка под формата на кукла, облечена в традиционна българска носия“, споделя Димитров. „Освен това правим стъклени сувенири, силно се надявам, че ще върнем традицията хората да купуват стъклени сувенири“.

Туристически обиколки

Семейната фабрика на Мирослав се е превърнала не само в място за производство на стъклени играчки, но и в средище, което събира на едно място малки и големи. Място, което учи на занаят и традиции.

Имаме посещения във фабриката от различни хора. Идват и много деца, които рисуват при нас. Имаме предложения и от различни туроператори, които да водят хора и да ги запознават с производството“, разказва Мирослав Димитров.

Източник: Пронюз

Подобни публикации

Back to top button