Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Пореден случай на разрушителни иманярски набези в манастира Шан кая

Пореден случай на иманярски набези в района на манастира Шан кая до село Оногур е установил при рутинно посещение на археологическия обект д-р Боян Тотев – археолог в Регионален исторически музей – Добрич.

„При посещение на манастира Шан кая, в района на археологическите разкопки, констатирах поредна иманярска инвазия. Разбити са части от реставрираните през сезон 2023 г. недвижими паметници на културата, а именно ъгъл  и 4-метрова стена, отбелязани в общия план на представената в Министерството на културата и Национален археологически институт с музей – БАН документация.“, заявява д-р Тотев.
Станалото може да бъде характеризирано само като вандалщина, извършена с изключителна агресия и при пълно незачитане на закони и обществени норми, коментира той.

Археологът подчертава, че археологическия обект в манастира Шан Кая е паметник на културата с огромно научно значение и висока експозиционна стойност. Без съмнение той има потенциал да бъде начало и лице на туристическа и религиозна дестинация включваща най-голямото струпване на скални манастири във вътрешността на Добруджа. За съжаление, районът системно е подлаган на изключителна по своята бруталност иманярска инвазия. Много от недвижимите културни ценности са вече унищожени, а повечето от останалите са в критично състояние, отчита той.

Набезите не прекъсват дори в района на археологически проучвания и дейности по реставрация и консервация на официално регистрирани и популярни паметници на културата. Нещо повече, от иманярите е осквернена и намиращата се в м. Асар Евлери скална църква. В олтара е пробита дупка, в която е пален огън, добави д-р Тотев.

Като археолог намирам случващото на територията на скалния манастир за недопустимо, като християнин за скверно, а като гражданин очаквам адекватна реакция от страна на българските институции. Вандалските дейности, следва да бъдат прекратени незабавно. Те вече са разрушили достатъчно от запазените през хилядолетията монументални останки, свързани с нашата вяра и минало, каза в заключение археологът от РИМ – Добрич.

Източник: ИА Добруджа

Подобни публикации

Back to top button