Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураПрепоръчани
Популярно

Предложения за националната награда “Дора Габе” вече се приемат в Община Добрич

Открита е процедурата по връчване на Националната литературна награда „Дора Габе“, съобщиха от Община Добрич. Предложения за носители на отличията могат да бъдат депозирани в срок до 31 август 2023 г. в Общината.

Литературната награда „Дора Габе“ е една от водещите в България. Тя популяризира голямата поетеса, преводач, общественик и дългогодишен председател на Българския ПЕН-клуб, носи признание на авторите – носители на наградата, и стимулира четенето. Наградата е повод за откриване както на нови тенденции, така и на интересни явления в съвременния литературен процес. Присъжда се на автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература.

НЛН „Дора Габе“ е учредена от Община град Добрич през 2002 г., връчва се на пет години и ще бъде присъдена тази година за пети пореден път по повод 135-ата годишнина от рождението на  Дора Габе. Наградата може да бъде съпътствана от две отличия: за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе и за принос в превода на художествени произведения. Победителят ще получи 2 000 лв., а носителите на отличия – 1 500 лв.

Носители на НЛН „Дора Габе“ са Елка Няголова (2003), Лиляна Стефанова (2008), Рада Москова (2013) и Камелия Кондова (2018). Носители на отличията са Издателска къща „Пламък“ с директор Георги Константинов, Иван Атанасов, Леда Милева, Петър Крумов, Славянска литературна и артистична академия, Драгни Драгнев.

Церемонията по награждаване ще бъде през тази есен.

Източник: pronewsdobrich.bg

Подобни публикации

Back to top button