Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Районна прокуратура – Добрич постигна осъдителни присъди за седем чужди граждани

Чуждите граждани, заловени на територията на село Карапелит, са осъдени на „лишаване от свобода“ за срок от осем месеца, като изтърпяването на наказанието им бе отложено с три години изпитателен срок. Чужденците ще трябва да заплатят и глоба в размер на 500 лева за всеки. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.

С това Районна прокуратура – Добрич приключи работа по седемте бързи производства по чл. 279, ал. 1 от Наказателния кодекс, които започна на 31 октомври 2023 година, когато група от седем мъже, преминали без разрешение границата на Република България, бе задържана в село Карапелит.

Според информацията, събрана по случая, чуждите граждани тръгнали от Ивицата Газа и са от Израел. След като преминали през територията на турската държава, достигнали до границата с Република България и нелегално влезли в страната на неустановено към момента място. След тридневен преход в гориста местност, били подпомогнати от трима българи, които трябвало срещу заплащане да ги транспортират до София. Целта на чуждите граждани била да достигнат до Западна Европа. Вместо това те били отведени до село Карапелит, област Добрич и оставени в къщата на една от задържаните за подпомагането им, където им били поискани допълнително пари за довършване на уговорката. Чужденците успели да избягат и потърсили помощ от местни жители, които ги отвели до полицейско управление, допълват още от пресцентъра.

Одобрените от Районен съд – Добрич споразумения не подлежат на обжалване и са окончателни.

Ден по-рано Районен съд – Добрич уважи искането на прокуратурата и определи най-тежката мярка  – „задържане под стража”, спрямо жена на 40 г. от Добрич и двама мъже – на 39 г. и на 51 г., привлечени в качеството им на обвиняеми за това, че в съучастие, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали чужденци да преминат през страната в нарушение на закона, като използвали за това моторно превозно средство.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button