Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Разкрит е целият план на църквата в античната крепост Залдапа край Крушари

Разкрит е целият план на църквата при разкопките на античната крепост Залдапа край Крушари през този сезон. Нейната дължина е 24,60 м и ширина 16,60 м. Тя е много добре запазена. На височина достига до 1,20 м., със стени, широки около 1 м. и фундаменти над 3,50 м. Това съобщи на пресконференция днес ръководителят на разкопките проф. Георги Атанасов.

Акцент в разкопките са шестте базилики и църкви, като най-забележителната е тази, която копаем вече 5 археологически сезона, това каза още проф. Атанасов, който за девета година е ръководител на разкопките на Залдапа. През този сезон е разкрит целият план на четириконхалната църква, която е рядко явление в късноантичния свят. Такива в света са разкрити едва 30, като на север от Стара планина това е единствената. Забележителното на тази е, че подовете й са покрити с мозайка. В Северна България, дори в големите градове по Дунава и Черноморието, такива не са откривани. Това означава, че Залдапа е разполагал с огромни ресурси, посочи проф. Атанасов.

Продължава да се открива изключително голямо количество прозоречно стъкло. Мраморът от колони, капители, олтар, и специално от амвона, е рядко красив и отлично запазен. При разкопките през лятото археолозите попаднаха на изключително вълнуващи мозайки в южната конха (южното листо на четирилстника), които вече са консервирани и стабилизирани от лицензирани специалисти, каза още той. Разнообразни геометрични орнаменти, повлеци и пр. са обагрени в пет различни цвята, много добре запазени като контраст и яркост.

Професор Атанасов допълни, че Залдапа е най-големият римо-византийски укрепен град от 4-6 век, в Северна България и Добруджа, респективно римските провинции Втора Мизия и Скития. Разположен е в община Крушари, до с. Абрит, недалеч от българо-румънската граница. В самата крепост са разкрити 6 раннохристиянски църкви. Сред тях най-забележителната и вълнуваща е четириконхалната църква с форма на четирилистник. Тя се проучва вече пета година. Това е единствената тетраконха на север от Стара планина през ІV-VІІ в, а в целия свят през 4-7 в са само около 30. Керамичният ансамбъл, подобно на мозайките, предполага датировка след началото на VІ в. и разрушаване в края на VІ в.

Тази година разкопките са финансирани със средства от спечелен проект от Министерството на културата, активното съдействие на община Крушари, която поддържа и осигури логистиката на експедицията.

Две награди получи античната крепост Залдапа край Крушари на Третия международен форум “Бранд България – докосни чудесата”.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button