Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураТОП новини

Стефан Цанев ще бъде носител на Националната литературна награда „Дора Габе“ тази година

Стефан Цанев да получи Националната литературна награда „Дора Габе“ тази година. Това е решението на Комисията, която разгледа и обсъди постъпилите три предложения за националната награда, която се връчва на всеки пет години. Наградата се присъжда на автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература.
Другите две предложения бяха за Надя Попова – поет, преводач, журналист, литературен изследовател и за Янислав Янков – поет, писател. След разискванията комисията предлага с Националната литературна награда „Дора Габе“ да бъде удостоен Стефан Цанев – поет, белетрист, автор на драматургични текстове.
Предложението на комисията трябва да бъде одобрено от Общински съвет – Добрич на заседанието на 19 септември, а церемонията по връчване на наградата ще се състои на 26 септември в Добрич.
Наградата е съпътствана от отличие за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе, както и за принос в превода на художествени произведения.
От предложените за носители на Отличие за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе, Комисията е решила то да бъде присъдено на Марина Константинова – поет, писател, журналист, автор на романа „Първата. Роман за живота на Дора Габе“.

Стефан Цанев е роден през 1936 година в с. Червена вода, Русенско. Средното си образование получава в Русе. Завършва журналистика в Софийския университет и драматургия в Московския киноинститут. Работил е като кореспондент на в. „Народна младеж“, редактор в Студията за игрални филми, драматург в Държавния сатиричен театър, в Театър „София“, в Драматичния театър Пловдив, в Театър „Българска армия“ (1992–1996). Първите си стихове печата през 1953 във в. „Дунавска правда“. Още в началните години на поетическите му търсения ярко се очертава характерният му стил на обществена ангажираност и публицистична критичност. Целият творчески път на Цанев минава под знака на траен читателски интерес. Творческите му изяви го утвърждават като интелектуалец със значителен символен капитал в обществото. Като представител на т.нар. „априлско поетическо поколение“, литературните изследователи определят поезията на Стефан Цанев като интелектуална, етична, оценъчна, полемична, комуникативна. За него лириката е винаги преди всичко отношение, мисия, отговорност, на тази водеща функция се подчинява поетиката му във всички стихосбирки.

Марина Константинова е творец от град Добрич. Член е на Сдружението на писателите в града. От 1992 година до сега е осъществила около 20 свои творчески проекта с поезия и проза. Марина Константинова е поетеса, романистка, журналистка, която има дълбок интерес към големите личности на историята – тракийския владетел Севт III, румънската кралица Мария Реджина и закономерно тя стигна до големите ни майстори на словото Дора Габе и Йордан Йовков. В произведението „Първата, Роман за живота на Дора Габе.”, тя по нов начин успява да покаже как да победим заплахата от късата културна и историческа памет, на забрава на достойните ни учители и предходници, които преоткриват „глъбините” на човешкия Космос.

Източник: Добруджа

Подобни публикации

Back to top button