Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Загубите на вода, кражбите и поливането са в основата на проблемите с водоподаването в каварненското село Раковски

Големите загуби на вода, кражбите, както и поливането през летния сезон са причина за липсата на вода в каварненското село Раковски. Това каза пред жителите на селото директорът на “Водоснабдяване и канализация Добрич” АД Саркис Караджиян. Срещата е по инициатива на депутата от “Продължаваме промяната – Демократична България” Ивайло Мирчев и е провокирана от системната липса на вода в населеното място, като това е най-осезаемо през летните месеци. Хората от селото разказаха пред медиите, че повече от три месеца нямат вода за най-необходимите битови нужди.

На среща с жителите Караджиян обясни, че в селото има 220 абонати на водното дружество, 75 от тях са необитаеми къщи, от където нерегламентирано се източва вода от недобросъвестни жители. “Не казвам, че моите служители са безупречни и си вършат работата както вие искате, навсякъде има грешки. В дружеството няма хора, които да работят. Има недостиг на работна ръка. Нямаме водомайстори, шофьори и техници, поради ниските заплати”, каза пред жителите директорът. Идващата седмица ще бъдат направени проверки и рехабилитация на мрежата. Загубите на вода в селото са над 83 %, което включва течове и кражби. „Има доста необитаеми къщи, където хората си ползват вода, без това да е правомерно”, повтори Саркис Караджиян.

Караджиян неколкократно каза, че е необходимо да се ограничи поливането, за да се нормализира водоподаването. Това предизвика бурни реакции от хората, които с недоумение питаха „Какво поливане, след като няма вода?“.

Директорът на водното дружество каза, че предстоят разговори с „Напоителни системи“ за закупуване на вода от техни сондажи и доставяне до селото. Към момента обаче Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е определила цена на водата за сондажите на „Напоителни системи“. Това може да стане до края на годината.

На срещата присъства и заместник-областният управител на Добрич Живко Желязков. Той каза, че решение може да бъде намерено, но трябва всички страни заедно да обсъдят възможностите. Един от вариантите е Община Каварна да започне да разчита на фотоволтаици, които да обезпечат енергия за сондажните кладенци на ВиК и това да увеличи дебита на вода. По думите му Община Крушари също обмисля този вариант за решаване на проблема с водоподаването.

Кметският наместник на село Раковски Радостин Пенев каза, че водопреносната мрежа е подменена преди 10 години, а проблемите с водата не са от сега, но като това лято не е било.

Преди месец жителите на село Раковски затвориха за кратко международния път I – 9 за Дуранкулак и границата с Румъния заради проблемите с водата.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button