Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураТОП новини

Представители на българската общност от Молдова, Украйна и Румъния се събират на традиционния летен културен форум в Балчик

Международният форум “Българско наследство” отново събира в Балчик през лятото представители на българските общности от Молдова, Украйна и Румъния. Това съобщи Маруся Костова, председател на Сдружение “Българско наследство“ в Белия град и директор на форума, в който миналата година взеха участие и банатски българи.

Научните конференции по история, култура и фолклор ще се проведат в третия ден на форума в една от залите на Туристическия културно-информационен център “Мелницата”. Първата конференция е посветена на 150-годишнината от обесването на Васил Левски, водещ лектор е проф. Пламен Митев от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, ще се включат научни специалисти от университети в България, Тараклия и Кишинев в Молдова и от Румъния.

Втората конференция е посветена на етнологията на българите, темата е постоянна за форума и ще присъства в неговото тазгодишно девето издание. Водещ лектор ще бъде проф. Елена Рацеева от Молдова.

Форумът е тридневен – от 24 до 26 август. Ще започне с фолклорни представления в първите два дни на сцената на читалището, ще има дефилета на участниците и конкурси в различни категории – танци, песни, обичаи, носии, всички онези форми на народно творчество, които вплитат в себе си българската култура. Фолклорните изпълнители – индивидуални и колективни, са над 100. Откриването на гостуваща изложба на Националния музей “Васил Левски” в Карлово в Туристическия информационен център “Мелницата” ще постави началото на всички събития.

Форумът поставя акцент върху съхранението на българския дух, на българските традиции по нашите земи и отвъд границите, където живеят български общности. Тази година най-многобройни ще бъдат участниците от Молдова.

“Участниците във форума искат да покажат какво са съхранили във времето, имат самочувствието, че са го съхранили по-добре извън пределите на Родината, което в някаква степен е вярно и това трябва да бъде признато”, коментира Маруся Костова. Тя припомни, че българските общности в Румъния, Молдова и Украйна съществуват зад граница от 200-250 години след периоди на масови преселвания. През 1830 г. е било най-масовото. То засяга и българите, живели в Северна Добруджа.

Сдружение “Българско наследство“ в Балчик заедно с Дружеството на българите в румънския град Констанца подготвят книга, която ще съдържа разкази и спомени на български преселници. Работата е започнала още преди 4 години, голяма е като обем и ще продължи, отбеляза Маруся Костова.

Източник: Фокус

Подобни публикации

Back to top button